Kenneths Reflektioner

web counter
Träna din hjärna

- Betalt samarbete med Lifebutiken -

Jag hade en diskussion med en kollega härom veckan och vi pratade om hjärnan och hur man kan träna upp den. För några år sedan gick jag en hälsoskola i jobbets regi och redan där kom jag i kontakt med träning av hjärnan.
Tidningen Men´s Health har skrivit en del om detta och olika saker man kan göra för att träna upp den lilla datorn bakom pannbenet.

 

Dansa
Förutom att träna upp koordinationen så frigörs ett hormon då man dansar. Detta hormon hjälper hjärncellerna att kommunicera mer effektivt. Området i hjärnan för gott omdöme aktiveras och en annan bonus är att hjärtat pumpar snabbare och det ger ju som bekant mer syre och näring till hjärnan.

Byt hand
Flytta musen, gaffeln eller kanske tandborsten till din andra hand och vips, måste hjärnan anstränga sig ​för saker som närapå är en reflex för den vana handen. ”När du använder din icke-dominanta hand måste du aktivera många olika delar av hjärnan”, säger Allen Sils, professor vid Vanderbilt Medical Center.

Blunda
Om du stänger ögonen när du utför en vardaglig syssla som bäddar eller häller upp ett glas vatten så skärper du dina sinnen och ditt minne, enligt Ron White, tvåfaldig vinnare av de amerikanska minnesmästerskapen.

Spela pingis
Den amerikanske hjärnforskaren Daniel Amen menar att pingis är den ultimata sporten för hjärnan. Tempot kräver att du som spelare måste reagera blixtsnabbt med perfekt koordination mellan öga och handrörelse. Dessutom aktiveras både övre och nedre delen av kroppen när spelaren vrider, sträcker och böjer sig.

Shoppa
Konstigt nog så är shopping ett sätt att boosta hjärnan, enligt professor Gary Small vid UCLA, då det är såväl en mental som fysisk aktivitet. ”Du går, du interagerar med andra människor och du räknar – vilket aktiverar olika delar av din hjärna”.

Jonglera
Att jonglera får din hjärna att växa, visar en tysk studie som har presenterats i Nature. Deltagarna delades in i två grupper, hjärnorna röntgades och därefter fick hälften av deltagarna lära sig jonglera. En ny röntgen efter tre månader visade att hjärnbarken hos dem som jonglerat hade ökat i såväl volym som densitet.

När jag gick hälsoskolan så fick vi även prova på "långsam träning" och "krypning" som också är ett sätt att träna hjärnan.
Det jag har börjat göra själv är att ta på mig jackan med "fel" arm först, det är en utmaning varje gång - prova :)