Kenneths Reflektioner

web counter
Samurajens 7 kardinalregler och mina reflektioner del 2

Idag ska jag fortsätta med del 2 av min blogg om samurajernas sju regler och mina reflektioner och tankar om var och en av de fyra återstående reglerna.

 

4. Respekt (Rei)

Baserat på tron på en samuraj är det viktigt att de respekterar och är artiga mot allt. Deras sätt att leva innebar att de borde respektera de äldste, respektera livet och respektera andras tro.

Min reflektion

Att repektera andra människor liksom djur, natur och miljö har blivit starkare för mig med åren. Vem är jag att döma hur andra människor lever, vad de tror på och så vidare. Så länge det inte drabbar någon annan människa så försöker jag leva mitt liv med fokus på hur jag gör och hur jag interagerar med andra människor. Jag kan känna att på bara 20-30 år så har samhället tappat denna viktiga del, då menar jag respekten för andra människor, äldre och även människor i auktoritär ställning tex. poliser. Vad kan detta bero på? Ni får gärna kommentera detta i kommentarsfältet längst ned på sidan.

 
 

5. Ärlighet (Makoto)

Ärlighet var alltid viktig eftersom krigarna tror att ärlighet i allt de gör kommer att förvärva respekt. Det skulle också innebära att de är pålitliga.

Min reflektion

Att vara ärlig för mig är att i första hand vara sann mot mig själv. Det kallas för att vara "Kongruent". Om jag är sann mot mig själv så kan jag också vara sann mot min omgivning. Jag brukar använda ett uttryck i diskussioner om ledarskap, jag fick den till mig då jag satt på ett flygplan och kabinpersonalen hade påbörjat säkerhetsgenomgången. I säkerhets-genomgången säger de att när syrgasmaskerna faller ned så ska man alltid ta på sig sin egen mask först av allt, sedan hjälper man andra. I livet och yrkeslivet så är det precis så här vi ska göra. var sann mot dig själv, förkovra dig först och bilda dig först en uppfattning baserat på fakta innan du agerar i olika situationer. På så sätt får vi respekt av vår omgivning tror jag bestämt. 

6. Ära (Meiyo)

Att leva och dö med stor ära var avgörande för varje samuraikrigare. Allt de gjorde var med stor ära; allt de gjorde baserat på deras tro var med ära.

Min reflektion

Denna regel var svårast att reflektera över. Men jag tror att äran är det samma som att ha en bra känsla när man har utfört något. Till exempel så är ialla fall jag dålig på att berömma mig själv, det vill säga att "Assa" sig själv. "Assa" står för "Att vara associerad, man är i en situation med alla sina sinnen. Om man funderar på vilka drivkrafter man har för att tex. gå till jobbet, träna eller bara att vara social med vänner. Så har jag funnit att hur man än diskuterar drivkrafterna och kopplar dem till en känsla så blir resultatet ofatst "...får mig att må bra". Assa = Ära?!

 

7. Lojalitet (Chugi)

En annan viktig aspekt av Bushido var lojalitet. Samurajerna behandlade varandra precis som familj och skulle skydda och hjälpa sina medkrigare. Detta var viktigt eftersom det innebar att de kunde lita på varandra, i vetskap om att de skulle vara lojala trots omständigheterna.

Min reflektion

Lojalitet för mig är att vara sann mot mig själv som jag skrev i regel nr. 5.

Lojalitet för mig är att utföra de uppgifter som tilldelas mig utan att utvärdera om jag vill utföra dem. Självklart ska jag kunna diskutera med min uppdragsgivare om vi kan av någon anledning diskutera uppgiften då den kanske känns vara i behov av ett förtydligande. Dock ingår "utföra" i mitt yrke vad jag än arbetar med.

Lojalitet för mig är att värna om vår planet, våra medmänniskor samt djur och natur. Om alla tänker sig för och fokuserar på sin egen insats så kan förändringar till det bättre ske. "Det spelar ingen roll avd jag gör för andra gör ju inte" är en fras vi mbör arbeta bort.

Tack för mig för denna gång, finns det någon som läser detta som önskar att jag bloggar om ett speciellt ämne så kan ni skriva det i kommentarsfältet. I annat fall så kommer det en ny blogg nästa onsdag.

Sayonara!

 

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress